Page 249 - SDMD CNKT va CNTT trong tien trinh CNH_HDH DBSCL
P. 249
Suthagar, S., Tamilselvan, K. S., Priyadharshini, M., & Nihila, B. (2021).
Determination of apple, lemon, and banana ripening stages using electronic
nose and image processing (pp. 755–769). https://doi.org/10.1007/978-981-16-
4149-7_70
Thanh, K. (2023). Tư duy lại vấn đề “giải cứu” nông sản.
https://dangcongsan.vn/thoi-su/tu-duy-lai-van-de-giai-cuu-nong-san-
644228.html
Thọ, L. Đ., & Thành, N. Q. (2023). Thúc đẩy đồng bằng sông Cửu Long phát triển
nhanh và bền vững. https://tapchicongsan.org.vn/web/guest/kinh-te/-
/2018/827040/thuc-day-dong-bang-song-cuu-long-phat-trien-nhanh-va-ben-
vung.aspx
Thủ tướng Chính phủ. (2022). Quyết định ban hành Chiến lược phát triển khoa học,
công nghệ và đổi mới sáng tạo đến năm 2030 (Số 569/QĐ-TTg).
https://datafiles.chinhphu.vn/cpp/files/vbpq/2022/05/569-ttg.signed.pdf
Timkhum, P., & Terdwongworakul, A. (2012). Non-destructive classification of
durian maturity of ‘Monthong’ cultivar by means of visible spectroscopy of the
spine. Journal of Food Engineering, 112(4), 263–267. https://doi.org/10.1016/j.
jfoodeng.2012.05.018
Tran, N.-T., & Fukuzawa, M. (2020). A portable spectrometric system for
quantitative prediction of the soluble solids content of apples with a pre-
calibrated multispectral sensor chipset. Sensors, 20(20), 5883.
https://doi.org/10.3390/s20205883
Tran, N.-T., Nguyen, C.-T., Nguyen, H.-P., Truong, G.-T., Nguyen, C.-N., &
Fukuzawa, M. (2024). Development of a new acoustic system for nondestructive
internal quality assessment of fruits (pp. 31–42). https://doi.org/10.1007/978-
981-99-7649-2_3
Tran, N.-T., Phan, Q.-T., Nguyen, C.-N., & Fukuzawa, M. (2021). Machine learning-
based classification of apple sweetness with multispectral sensor. 2021 21st
ACIS International Winter Conference on Software Engineering, Artificial
Intelligence, Networking and Parallel/Distributed Computing (SNPD-Winter),
23–27. https://doi.org/10.1109/SNPDWinter52325.2021.00014
Tripathi, M. K., & Maktedar, D. D. (2020). A role of computer vision in fruits and
vegetables among various horticulture products of agriculture fields: A survey.
Information Processing in Agriculture, 7(2), 183–203. https://doi.org/10.1016/
j.inpa.2019.07.003
Truong Minh Long, N. & Truong Thinh, N. (2020). Using machine learning to grade
the mango’s quality based on external features captured by vision system.
Applied Sciences, 10(17), 5775. https://doi.org/10.3390/app10175775
Tuấn, P. A. (2023). Xu hướng, thực trạng và định hướng đề xuất nhiệm vụ cấp quốc
gia thuộc Chương trình KC07/21-30.
235